27 August 2011

ScrollBox pada Entry @ Post

Saturday, August 27, 2011 | 0Comments |
1: Masuk kat new post macam biasa.. like uols nak buat entry baru... 2: Then masukkan coding ini...(ltk dkt HTML <--. )


<div style="border: 2px solid ; background: transparent none repeat scroll 0% 0%; overflow: auto; -moz-background-clip: -moz-initial; -moz-background-origin: -moz-initial; -moz-background-inline-policy: -moz-initial; width: 450px; height: 100px;">
Kat sini anda boleh masukkan text or segala jenis  gambar yang ado...
</div>

3. Korang boleh ubah width dan juga height itu mengikut kesesuaian blog.




Contoh :







Hahahaha..lolz !

Scrollbox pada kotak komen

Saturday, August 27, 2011 | 0Comments |
Salomm u all @ Readers !


Kali ni aku buat tutorial Scrollbox pada kotak komen.


First pergi Dashboard>Design > Edit HTML >Tick Expand Widget Template
Sebagai langkah keselamatan, silalah download template korg, @ backup template , takott2 blog korg akan jahanam...T__T


Dengan cara mudah tekan Ctrl+F dan cari kod ni 
<div class='comments' id='comments'>


Hapuskan kod tersebut dan gantikan dengan kod ni :
<div class='comments' id='comments' style='overflow:auto; width:ancho;height:500px;'>
Kaler Biru tu boleh tukar mengikut ketinggian yg korg nak.

p/s  : Klau menjadi britahu okeyh.!

Menukar Perkataan Older,Home,Newer Page kepada Icon

Saturday, August 27, 2011 | 0Comments |
1. Sign Blogger &gt; Design &gt; Edit HTML &gt; tekan / tick Expand Widget Templates

2. Sebelum korang mengikuti langkah selanjutnya, ingin aku mengingatkan bahawa korang Download Full Templates terlebih dahulu k. Kalau silap ada back up. Nanti jangan salahkan aku bila tak jadi.

3. Cari code di bawah, nak mudah korang tekan Ctrl F, lepas keluar kotak Find, paste code di bawah ke dalam kotak Find. Faham? ni dah panjang lebar penjelasannya..

expr:title='data:newerPageTitle'&gt;&lt;data:newerPageTitle/&gt;
4. Replace/padamkan code yang dimerahkan ( Newer Page )dan gantikan dengan code ini
&lt;img src='http://1.bp.blogspot.com/_UvU6HUDkPkg/TUkvl0Qw2MI/AAAAAAAAA14/fZZnfIx3Er8/s1600/638148hihxwgn8gx.gif'/&gt;
# Boleh tukar yang biru dengan icon/gambar url korang

5. Cari code ini untuk gambar older pages pula :
expr:title='data:olderPageTitle'&gt;&lt;data:olderPageTitle/&gt;
6. Replace/padamkan code merah dan gantikan dengan code di bawah
&lt;img src='http://2.bp.blogspot.com/_UvU6HUDkPkg/TUkxpfwbxmI/AAAAAAAAA18/aQwpFDkLL1I/s1600/older.gif'/&gt;
# Boleh tukar yang biru dengan icon/gambar url korang

7. Cari code ini untuk Home pula :
expr:href='data:blog.homepageUrl'&gt;&lt;data:homeMsg/&gt;
8. Macam biasa, replace/padamkan code yang dimerahkan dan gantikan dengan code di bawah
&lt;img src='http://1.bp.blogspot.com/_UvU6HUDkPkg/TUkzWTp_ReI/AAAAAAAAA2A/lENuJqSzSPs/s1600/home+sweet+home.gif'/&gt;
# Boleh tukar yang biru dengan icon/gambar url korang

9. Preview dan SAVE. Kadang-kadang gambar korang tak muncul bila preview. So SAVE je.

26 August 2011

Simbol teks untuk korg...

Friday, August 26, 2011 | 0Comments |
Nana, aku dulu pun terpikir juga, camner mereka leh buat simbol ne, akhirnya lahir otak yg 


bernas ni,,... ni aku dapat dari blog kengkawan.. x yah susah kan diri cari keyboard tuk 


buat ni. 







Æ æ ❖

{。^◕‿◕^。} (◕^^◕) ✖✗✘♒

♬✄ ✂✆✉✦✧♱ ♰♂♀☿❤❥ ❦❧

™®©♡♦ ♢♔♕♚♛★ ☆✮ ✯☄☾☽

☼☀☁☂☃☻ ☺☹ ☮۞۩ εїз☎☏¢

☚☛☜☝☞☟✍

✌☢☣☠☮☯ ♠♤♣♧♥ ♨๑❀✿ ψ☪☭

♪ ♩♫℘ℑ ℜℵ♏ηα ʊϟღツ回 ₪™ ©®¿¡½⅓

⅔¼¾⅛⅜⅝⅞℅

№⇨❝❞ ◠◡╭╮╯╰ ★☆⊙¤㊣

★☆♀◆◇↑↓→ ←↘↙♀ ♂┇┅﹉﹊

﹍﹎╭╮╰╯ *^_^* ^*^ ^-^

^_^ ^︵^∵∴‖ ︱︳︴﹏

﹋﹌♂♀ ♥♡☜☞☎ ☏⊙◎☺☻ ►◄

▧▨ ♨◐◑↔↕ ▪▫☼♦▀ ▄█▌▐ ░▒▬♦◊

◦☼♠♣▣ ▤▥▦▩ ぃ◘◙◈♫ ♬♪♩♭♪ の☆→あ £❤

。◕‿◕。✎✟ஐ ≈๑۩ ۩.. ..۩۩๑ ๑۩۞۩๑ ✲

❈➹ ~.~◕ ‿-。☀☂☁ 【】┱┲❣ ✚✪✣ ✤✥

✦❉ ❥❦❧❃ ❂❁❀✄☪ ☣☢☠☭♈

✓✔✕ ✖㊚㊛ *.:。 ✿*゚‘゚・ ⊙¤㊣★☆

♀◆◇回□〓

→←↘↙ ♀♂┇┅﹉ ﹊﹍﹎ ╭╮╰╯ *^_^*

^*^ ^-^ ^_^ ^︵^∵ ∴‖ ︱︳ ︴﹏﹋﹌

♂♀♥♡☜ ☞☎☏⊙ ◎☺☻

►◄ ▧▨♨◐◑ ↔↕ ▪▫ ☼♦

▌▐░▒▬ ♦◊◦☼ ♠♣▣▤▥ ▦▩ぃ◘◙ ◈

♫♬♪ ♩♭♪の☆ →あ£❤。 ◕‿◕。 ✎✟ஐ≈

๑۩۩.. ..۩۩๑๑۩۞ ۩

๑✲❈ ➹ ~.~◕‿-。 ☀☂☁【】

┱┲❣✚ ✪✣✤✥ ✦❉❥❦

❧❃❂❁❀ ✄☪☣☢☠ ☭♈ ✓

✔✕✖㊚ ㊛ *.:。✿*゚ ‘゚・ ◊♥▫■๑»«¶

ஐ©† εïз♪ღ♣ ♠•± °•ิ.•ஐஇ *×○▫

♂•♀◊©¤ ▲↔™®☎ε їз♨ ☏

☆★ ▽△▲ ∵∴∷ #♂♀♥♠♣

♧♤♧ ♡♬♪ ♭♫♪ﻬஐღ ↔↕↘••● ¤╬﹌

▽☜♥☞ ♬✞♥♕☯☭☠☃ ─ ━

▰ ▱◆ ◇ ◈ ◉ ◊ ○ ◌ ◍ ◎ ● ◐ ◑ ◒ ◓ ◔

◕ ◖ ◗ ◘ ◙ ◚ ◛ ◜ ◝ ◞ ◟ ◠ ◡ ◢ ◣

◤ ◥ ◦ ◧ ◨ ◩ ◪ ◫ ◬ ◭ ◮ ◯ ◰ ◱ ◲ ◳ ◴ ◵ ◶ ◷

◸ ◹ ◺ ◻ ◼ ◽ ◾ ◿ ☀ ☁ ☂ ☃ ☄ ★ ☆ ☇ ☈

☊ ☋ ☌ ☍ ☎ ☏ ☐ ☑ ☒ ☓ ☔ ☕ ☖ ☗ ☘ ☙

☟ ☠ ☡ ☢ ☣ ☤ ☥ ☦ ☧ ☨ ☩ ☪ ☫ ☬ ☭ ☮ ☯

☰ ☱ ☲ ☳ ☴ ☵ ☶ ☷ ☸ ☹ ☺ ☻ ☼ ☽ ☾

☿ ♀ ♁ ♂ ♃ ♄ ♅ ♇ ♔ ♕ ♖ ♗

♘ ♙ ♚ ♛ ♜ ♝ ♞ ♟ ♠ ♡ ♢ ♣

♤ ♥ ♦ ♧ ♨ ♰ ♱ ´ ῾ ‖ ‗ ‘ ’ ‚ ‛ “ ” „ ‟ † ‡ • ‣

․ ‥ … ‧ 
 
 ‪ ‫ ‬ ‭ ‮   ‰ ‱ ′ ″ ‴ ‵ ‶ ‷ ‸ ‹ ›

※ ‼ ‽ ‾ ‿ ⁀ ⁁ ⁂ ⁃ ⁄ ⁅ ⁆ ⁊ ⁋ ⁌ ⁍ ⁎ ⁏ ⁐ ⁑ ⁒ ⁓ ⁔

∕ ∖ ∗ ∘ ∙ √ ∛ ∜ ∝ ∞ ∟ ∠ ∡ ∢ ∣ ∤ ∥ ∦ ∧ ∨ ∩ ∪

∴ ∵ ∶ ∷ ∸ ∹ ∺ ∻ ∼ ∽ ∾ ∿ ≀ ≁ ≪ ≫

≬ ≭ ≮ ≯ ≰ ≱ ≲ ≳ ≴ ≵ ≶ ≷ ≸ ≹ ≺ ≻ ≼ ≽ ≾ ≿ ⊀

⊁ ⊂ ⊃ ⊄ ⊅ ⊆ ⊇ ⊈ ⊉ ⊊ ⊋ ⊌ ⊍ ⊎ ⊏ ⊐ ⊑ ⊒ ⊓ ⊔ ⊕ ⊖ ⊗ ⊘ ⊙

⊚ ⊛ ⊜ ⊝ ⊞ ⊟ ⊠ ⊡ ⊬ ⊭ ⊮ ⊯ ⊰ ⊱ ⊲ ⊳ ⊴ ⊵ ⊶ ⊷ ⊸ ⊹ ⊺ ⊻

⊼ ⊽ ⊾ ⊿ ⋀ ⋁ ⋂ ⋃ ⋄ ⋅ ⋆ ⋇

⋈ ⋉ ⋊ ⋋ ⋌ ⋍ ⋎ ⋏ ⋐ ⋑ ⋒ ⋓ ⋔ ⋕

⋖ ⋗ ⋘ ⋙ ⋚ ⋛ ⋜ ⋝ ⋞ ⋟ ⋠ ⋡ ⋢ ⋣ ⋤ ⋥ ⋦ ⋧ ⋨ ⋩ ⋪ ⋫ ⋬

◿ ☀ ☁ ☂ ☃ ☄ ★ ☆ ☇

☊ ☋ ☌ ☍ ☎ ☏ ☐ ☑ ☒ ☓ ☔ ☕ ☖ ☗

☘ ☙ ☟ ☠ ☡ ☢ ☣ ☤ ☥ ☦ ☧ ☨ ☩ ☪ ☫ ☬

☭ ☮ ☯ ☰ ☱ ☲ ☳ ☴ ☵ ☶ ☷ ☸ ☹ ☺ ☻ ☼

☽ ☾ ☿ ♀ ♁ ♂ ♃ ♄ ♅ ♇

♎ ♏ ♐ ♑ ♒ ♓ ♔ ♕ ♖ ♗ ♘ ♙

♚ ♛ ♜ ♝ ♞ ♟ ♠ ♡ ♢ ♣ ♤ ♥ ♦ ♧ ♨ ♰ ♱ ☫

Bumble Bee Tuna

Started since 23/24 Jul 2011