21 December 2011

Wordless Wednesday #5(Mini DanBo - Box Toy Robots Art)

Wednesday, December 21, 2011 | 0Comments |







16 December 2011

INFOGRAFIK TENTANG PENGGUNAAN PERKATAAN FUCK

Friday, December 16, 2011 | 2Comments |
Kita sebagai manusia,kekadang selalu terlepas kata or mencarut tak tentu pasal. Lebih-lebih lagi menyebut perkataan "F*CK".Adakah korg tahu apa maksud perkataan tu?*ofcoz tahu,mestilah perkataan kotor*~ Maybe ada yang berfikiran macam tu..Jom kita pelajari fakta tentang perkataan 'FUCK".




Menarik bukan? Hehehe :D

7 December 2011

Tutorial : Date Header Outside Body

Wednesday, December 07, 2011 | 0Comments |
Bonjour !*menyempatkan diri untuk bercakap perancis*. Hari ini ada masa lapang untuk buat tutorial. Mia tahu,ramai yg dah tahu tutorial ni dan ada yg belum tahu. So, Mia cuma nak share kan dengan korg ^_^. Hehe...


{。^◕‿◕^。} Date Header Outside Body {。^◕‿◕^。}

✖ Not Suitable For Classic Template 

 → Pergi ke Design/Layout → Edit HTML → Tick Expand Widget Template → Find Code,


.date-header {

or

h2.date-header {


Dah jumpa code di atas ? Then paste code ini di BAWAH code yang tadi tu.


height:40px;
margin:-15px -20px -500px -115px;
padding: 30px 300px 105px 10px;
background: url(LINK GAMBAR) no-repeat;
position:absolute !important; position:relative; float:left;
text-align: center;
font-family: Calibri; font-size: 12px; color: #000000;
}

Next, tukar code LINK GAMBAR kepada gambar yang anda mahukan.


◕‿◕ Preview dulu baru tekan SAVE !


Nak link gambar tak ? Nah, ambiklah link gambar kat bawah yang tesedia ada...FREE




http://4.bp.blogspot.com/-dBHHMhdnWdI/TspKb_fM9xI/AAAAAAAACSI/yDFpsCAfJNQ/s1600/yelloworange.png





http://3.bp.blogspot.com/-mUIUfph5_ZQ/TspKbiKQUbI/AAAAAAAACSA/BidtQDxtoN8/s1600/red.png





http://3.bp.blogspot.com/-g-FVEnRyN6c/TspKO4I3qhI/AAAAAAAACRw/I2Ey-622LMc/s1600/purple.png





http://3.bp.blogspot.com/-ZBjBdDYlNzs/TspKOiogNZI/AAAAAAAACRk/Z8eXMT-hvNs/s1600/pink.png





http://1.bp.blogspot.com/-jBOJeGBaLL0/TspKOfzXVuI/AAAAAAAACRc/nWVjfDzW08U/s1600/grey.png





http://1.bp.blogspot.com/-8zA9VoqhXk0/TspKOW7PHyI/AAAAAAAACRQ/ft0Y3cmsAxU/s1600/green.png





http://4.bp.blogspot.com/-xOozytt1JSQ/TspKOKzbh3I/AAAAAAAACRE/AOBTjJcCPJI/s1600/blue.png


credit : tyra

6 November 2011

End Of School Poems..

Sunday, November 06, 2011 | 0Comments |


 Goodbye Poems


Remember how I walked away,
On tiny feet, my first school day?
With tiny hands I waved goodbye,
And I saw the tear in the corner of your eye.
But you were brave and so was I.
We both tried hard not to cry...

My little feet carried me to school.
I remember your saying, "Now obey every rule!"
My little hands opened the heavy school door.
Everywhere I looked, there were kids galore.
I went down the hall to the big red "K".
There was Mrs. LaBoon to show me the way.

We made a big family, Mrs. LaBoon, the "Mother".
With a family this large, we had to help each other.
I've tried hard to listen throughout the whole year.
So when I'm in first grade, I'll have nothing to fear.
The muscles in my hands are now much stronger.
And even my feet look a whole lot longer.

On the last day of school, as we all wave goodbye,
Do you s'pose Mrs. LaBoon will have a tear in her eye?
It really has been a happy school year.
And if it weren't for you, Mom and Dad,
I just wouldn't have been here!!



This Hand I Hold
This hand I hold I touch it now
For all eternity,
And the knowledge that I share
I give from me to you.
In hope that all you do and say
Reflects the lessons learned,
And all the awards that you receive
Are ones that you have earned.
I am your present teacher
And your true friend,
But when the year is over
My thoughts of you won't end.
For in my dearest memory
Forever you will be,
And when you go I hope that you
Will take a part of me.
This hand I hold I touch it now
For all eternity,
And the knowledge that I share
I give from me to you.



Great Expectations
It's time to say good-bye
Our year has come to an end.
I've made more cherished memories
and many more new friends.
I've watched your child learn and grow
and change from day to day.
I hope that all the things we've done
Have helped in some small way.
So it's with happy memories
I send them out the door,
With great hope and expectations
for what next year holds in store.

     
In 2006, at the beginning of September
You came into my class, how well I remember.
Some of you were smiling and giggling a lot
Some were very quiet and a few tears I could spot
You came here to learn, to be taught how to read
You were then very much like a tiny new seed
You were all in my garden just waiting to grow
So this gardener got busy with her rake and her hoe
I fed you the water and let in the sun
You took in the soil, but we had only begun
Each day as I worked in this garden of mine
I saw you all growing so strong and so fine
Then finally one day I took a good look
And saw each of my flowers reading a book
It was obvious then that you had worked too
Soaking up all the food I had given to you
But although you have blossomed, you still need to grow
So I'll pass you on now to another gardener I know
She too has a rake and hoe she can use
And plenty of food from which you can choose
I hope you will keep your roots open wide
Take in all her food and keep it inside
Yes, a gardener can work all night and all day
But the flower must be willing to take in each ray
So work very hard in your garden each year
Do the best you can and you'll have nothing to fear
Grow strong and tall, reach up for the sun
Stay as nice as you are and have lots of fun.


Now I know my ABC's.
Colors, shapes, and days.
I sang some songs,
Learned some poems, rhymes, and finger plays.
I played outside on sunny days,
And inside when it rained.
My little hands and feet were busy every day.
My teacher was Mrs. LaBoon.
I kept her on her toes.
She tied my shoes, combed my hair, and even wiped my nose.
But now it's time to say "Good-bye"
To all my kindergarten friends.
School is over, summer's here.
But learning never ends!



You're a very special person,
and you should know
how I loved to be your teacher,
how fast the year did go.
Please take the time to think of me
as through the years you grow,
try hard to learn all you can,
there is so much to know.
The one thing I tried to teach you,
to last your whole life through,
is to know you are special
just because, you are you.


I am Glad I was your Teacher!I'm glad I was your teacher
I've come to love you so.
I can't believe the end is here.
I hate to see you go.
Remember all the fun we had
in all the things we did
But most of all remember...
You're a Very Special Kid!


On The Last Day of School
A quiet tension fills the room on this last day of school.
I expected exuberance and rowdiness, but that came yesterday
when there was still one day to go.
Today the children are disturbingly subdued.
I am embarrassed at my own emotions;
I cannot look at the children directly.
The room is so blank. Our desks are cleaned out.
The last traces of the party have been swept away.
The charts and posters are down for the summer.
So now we sit quietly, too wrought even for songs and games,
and we wait for the bus to come.
I expect to see these children again, of course, but it won't be the same.
They know it, and I know it.
They will come around to see me, jealous of the new class,
and I will look at a room of little strangers and miss the familiar faces.
In time the strangers will become friends,
But every class is different and special;
no new group of children will ever take the place of the one leaving me today!


A, B, C Farewell
A is for the alphabet which we know how to say.
B is for busy bodies -- a work and at play.
C is for colors - red, yellow, blue, and green.
D is for drawing pictures, the best you've ever seen.
E is for exercise to keep our bodies strong.
F is for the fun we've had as we have gone along.
G is for the good friends we made throughout the year.
H is for happy faces, filled with love and cheer.
I is for imagination used at every turn.
J is for good jobs and the praises we have earned.
K is for kindergarten-- hip, hip hooray!
L is for learning -- more and more each day.
M is for minding and showing our respect.
N is for numbers. One, two, three...correct?
O is for the obstacles we learned to overcome.
P is for puppets and for playing rhythms on a drum.
Q is for all the questions we've asked throughout the year.
R is for reading stories, even those that bring a tear.
S is for different snacks, several we have tried.
T is for talking. It's not to be denied.
U is for unusual; it fits some things we've done.
V is for our volunteers -- parents and everyone!
W is for the world of words we've barely dipped into.
X is for extra special kids -- it's him, it's her, it's you.
Y is for yes, it has been a great year!
Z is for first-grade zest. We're ready, have no fear!


Summer's here! Another year of school is at an end.
We've learned a lot and grown a lot and made a lot of friends.
 We'll say goodbye, now summer's here, it's time for us to part.
But we'll remember all our friends and keep them in our hearts.

Dear Parents,
I give you back your child, the same child you confidently entrusted to my care last fall.
 I give him back pounds heavier, inches taller, months wiser, more responsible,
and more mature then he was then.
Although he would have attained his growth in spite of me, it has been my pleasure
and privilege to watch his personality unfold day by day and marvel at this
splendid miracle of development.
I give him back reluctantly, for having spent nine months together in the narrow
confines of a crowded classroom, we have grown close, have become a part of each other,
and we shall always retain a little of each other.
Ten years from now if we met on the street, your child and I, a light will shine to our eyes,
a smile to our lips, and we shall feel the bond of understanding once more,
this bond we feel today.
We have lived, loved, laughed, played, studied, learned, and enriched our
lives together this year.
I wish it could go on indefinitely, but give him back I must.
 Take care of him, for he is precious.
Remember that I shall always be interested in your child and his destiny,
wherever he goes, whatever he does, whoever he becomes.
 His joys and sorrows I’ll be happy to share.
I shall always be his friend.

3 November 2011

Ujian : Jangan Bersedih,Sesungguhnya Allah Bersamamu

Thursday, November 03, 2011 | 0Comments |

Ujian. Satu perkara yang memang tidak disukai,baik perkataan itu mahupun praktikalnya sendiri. Sama ada ujian peperiksaan di sekolah dan universiti ataupun ujian dalam kehidupan. Jika ditanya, "Siapa yang mahu diuji?". Rasa-rasanya adakah yang menjawab ya??. Ana fikir tiada kerana sememangnya naluri kita sebagai seorang manusia itu inginkan segalanya berjalan dengan baik tanpa ada sebarang ujian atau cabaran yang

31 October 2011

Aku Menyesal....

Monday, October 31, 2011 | 1Comments |


Pertama sekali aku kongsikan kisah aku bukan untuk menagih simpati atau berbangga diri. Bukan juga untuk mengaibkan diri dan keluarga serta membuka ruang untuk dicemuh oleh orang lain.

Tapi aku hanya ingin berkongsi kisah suka dan duka menjadi PEMBAWA HIV POSITIF sebagai pedoman dan hidayah buat orang lain supaya tidak dijangkiti HIV.

Sebelum aku bercerita lebih lanjut, elok aku memperkenalkan diri aku. Nama aku Afiq. Berumur 26 tahun dan berasal dari negeri Utara Semenanjung. Keluarga aku tidak pernah mengabaikan pegangan dan didikan agama untukku. Dari kecil aku diasuh menjadi seorang Islam yang sempurna. Dosa dan pahala semuanya diceritakan kepada aku.

16 October 2011

Kelebihan Hidung Manusia

Sunday, October 16, 2011 | 0Comments |





Kita memiliki hidung berlubang disebelah kiri dan disebelah kanan. Apakah fungsinya sama untuk menarik dan membuang nafas ?

Sebenarnya fungsinya tidak sama dan dapat kita rasakan bezanya, sebelah kanan mewakili matahari (mengeluarkan panas ) dan sebelah kiri mewakili bulan (mengeluarkan dingin ).

Jika sakit kepala , cubalah menutup lubang hidung sebelah kanan dan bernafaslah melalui hidung sebelah kiri dan lakukan kira-kira 5 minit , sakit kepala akan sembuh .

3 October 2011

Apakah Sabar ada Batasnya ?

Monday, October 03, 2011 | 0Comments |


Berbicara tentang sabar, kadang-kadang orang mengatakan bahwa sabar itu ada batasnya. Ini adalah ungkapan orang yang sudah tidak mampu lagi bersabar. Allah mengajarkan kesabaran dan tidak pernah memberikan batas.

Ini maknanya, bersabar itu harus dilakukan terus sehingga Allah mengganti musibah dengan kenikmatan Bahkan banyak sekali orang yang protes ketika ada yang memintanya bersabar. Seakan sabar adalah hal yang sangat merugikan dirinya. Hal itu terutama terjadi jika ada orang yang berbuat hal-hal yang tidak berkenan dihatinya. Memaafkan. Rasanya hal yang sangat sulit. Padahal Allah menjanjikan surga bagi orang yang memaafkan kesalahan orang lain.



Dan bersegeralah kamu kepada ampunan dari Tuhanmu dan kepada surga yang luasnya seluas langit dan bumi yang disediakan untuk orang-orang yang bertakwa, Quran:3:133.



(yaitu) orang-orang yang menafkahkan (hartanya), baik di waktu lapang maupun sempit, dan orang-orang yang menahan amarahnya dan memaafkan (kesalahan) orang. Allah menyukai orang-orang yang berbuat kebajikan.3: 134.

Bagaimana kita menimbang? Pilih dendam atau surga? Sesungguhnya kita adalah milik Allah dan kepada-Nya-lah kita kembali. Sering yang terucap dari orang yang tidak mudah untuk memaafkan orang lain adalah “enaknya”. Seakan ia ingin menghukum orang itu dengan hukuman yang berat. Padahal kenyataannya dia menghukum diri sendiri.

Marah-marah tanpa bisa melampiaskan. Bahkan kehilangan rasa malu, karena tabiat buruknya itu dilihat oleh banyak orang. Marah hanya akan merugikan diri sendiri. Memang tidak mudah untuk mengendalikan amarah. Tapi jika kita berpikir bisa maka Allah akan memberi petunjuk untuk menuju ke situ.



Hai orang-orang yang beriman, jadikanlah sabar dan shalat sebagai penolongmu, sesungguhnya Allah beserta orang-orang yang sabar. Quran:2:153.

Saat marah, jika dalam posisi berdiri, maka duduklah, jika dalam posisi duduk berbaringlah, jika tetap saja tidak bisa menahan emosi ambil air wudlu, sholatlah. Jika tetap saja sakit hati, khusyuk dalam sholat. Insya Allah (kecuali jika Allah menghendaki lain) sakit hati pasti akan hilang



Dan orang-orang yang beriman dan mengerjakan amal-amal yang saleh, sesungguhnya akan Kami tempatkan mereka pada tempat-tempat yang tinggi di dalam surga, yang mengalir sungai-sungai di bawahnya, mereka kekal di dalamnya. Itulah sebaik-baik pembalasan bagi orang-orang yang beramal, Quran:2:58.

(yaitu) yang bersabar dan bertawakkal kepada Tuhannya. Sudahkah kita hanya berserah diri pada Allah atas segala urusan. Sesungguhnya hanya Dia sebaik-baik pemberi balasan. 2:59.

Bersabar bukan hanya dalam menahan amarah. Namun juga dalam menerima segala apa yang terjadi pada diri kita. Bersabar dalam melaksanakan perintah dan larangan Allah. Bersabar dalam perjuangan. Terus menerus memperjuangkan apa yang menjadi kehendak kita dengan diiringi doa, hingga semaksimal mungkin kita lebih dekat dengan apa yang kita inginkan. Termasuk berjuang untuk mengurangi penderitaan dan menuju kepada kesenangan, kebahagiaan.Bersabarlah dalam mempertahankan kesabaran. Dan beruntunglah orang-orang yang sabar.

30 September 2011

Panduan Asas SEO

Friday, September 30, 2011 | 0Comments |
Panduan asas seo ok? disini aku cuba sampaikan sesuatu yang paling penting sebagai panduan asas untuk seo blogger dari blogspot secara am dan umun pada blogger dari platform lain untuk memikat kedudukan entri berada di top 10 google.

Jika kita berminat belajar seo blogspot !! juga lain platform, sebelum melangkah lebih jauh mempertajamkan teknik dengan pelbagai inisiatif. Adalah lebih elok kita tahu perkara paling asas untuk di jadikan panduan setiap masa agar lebih lengkap teknik yang kita ada dengan tidak mengabaikan panduan paling asas dalam seo.

Panduan Asas Seo Paling Penting

  1. Kualiti On Page diutamakan bukan kuantiti entry adalah paling asas bagi seo.
  2. Kuantiti dan kualiti backlink keduanya amat penting dalam seo.
  3. Perubahan algoriotma google dalam seo.

Kualiti on page vs kuantiti entry dalam seo

Google tidak mementingkan frequency update dan kuantiti entry sesebuah blog untuk lebih di utamakan. Apa yang lebih penting di sini adalah kualiti on page sesebuah blog.

Kualiti On Page

Panduan asas seo untuk kualiti onpage sebenar merngkumi apa jua yang yang ada di blog kita. Dari lah mesej yang di sampaikan hingga lah ke struktur penulisan kita. Malah blog yang mempunyai susun atur yang betul akan lebih di utamakan. Sebagai contoh meta tag dan heading yang tepat pada homepage dan single post, kelajuan loading blog dan ratio susun atur sidebar dan lainya. Contoh terbaik ; Facebook memiliki pagerank 10/10 (prefect) sebab populariti yang di miliki. Di laman tersebut terdapat pelbagai post, tapi agak jarang mana-mana keyword di menangi oleh facebook di SERP google bukan? score website ni amat buruk sebenarnya di mata crawler (tak percaya check sendiri facebook guna tool seo).
Take note : kualiti entri bukan di nilai dari bilangan perkataan atau aksara. Tapi relevantajuk dengan content juga bernilai apa yang di berikan seperti dah di jelaskan di entri panduan teknik seo asas lepas. Relevan!!

Kualiti dan kuantiti 2 faktor perlu di pandang

Backlink adalah populariti dalam  asas seo !! bukan menjadi mitos lagi dalam teori kerana pelbagai kajian webmaster telah membuktikan backlink sangat memberi impak mengganjakkan sesebuah entri. Jangan hairan jika korang memiliki backlink beribu tapi kurang nampak berkesan jika backlink itu sendiri kurang berkualiti. Backlink paling berkualiti pada aku adalah anchor text link yang tepat (relevan) dan teknik kita membuatnya nampak natural. Backlink tidak berkualiti boleh menjatuhkan reputasi.

Perubahan Algoritma Google Dalam Seo

Google boleh di katakan google king of search engine. Mereka memang nak menjadi no.1 dengan meningkatkan kualiti saban waktu. Saban waktu juga akan ada perubahan algoritma google dalam index engine dia tu sebab mereka nak kekalkan no.1 dengan kualiti servis. So apa yang penting di sini kualiti. Pastinya teknik seo juga ada perubahan mengikut peredaran. Aku bagi bukti, beberapa tahun lepas jika kita menulis entry denganbanyak sangat kata kunci float, entry itu tidak mustahil boleh mendapat top 10 di google. Kini tidak, perubahan algoritma google sudah mengubah semua itu demi kualiti. Kerana tidak ingin user dari search engine tertipu dengan teknik seo blackhat itu (teknik lama). "Seo sentiasa berubah" adalah keyword yang perlu dijadikan panduan paling asas untuk seo.

10 September 2011

Dokumentari Suatu Ketika : Rosli Dhobi - Pejuang atau Pembunuh

Saturday, September 10, 2011 | 0Comments |
Selamat petang readers2 ku.... CH 100 tak pernah beralih, menunggu crita menarik, sehingga mengeluarkan airmata...  di bawah ni, Mia nak korg tengok ni, SUATU KETIKA : ROSLI DHOBI : PEJUANG ATAU PEMBUNUH.  Seperti yg kita ketahui selama ini, jika kita membunuh seseorang, kita akan dianggap seorang PEMBUNUH, tapi tidak untuk Rosli Dhobi, karna dia bukanlah seorang PEMBUNUH tetapi seorang PEJUANG. Kalau korg nak tengok citer atau kisah dia, tengok jew citer Warkah Terakhir.


Suatu Ketika ; Rosli Dhobi Epsd 1/5

 

Suatu ketika : Rosli Dhobi Epsd 2/5


Suatu ketika : Rosli Dhobi  Espd 3/5


 Suatu Ketika : Rosli Dhobi Espd 4/5


Suatu Ketika : Rosli Dhobi  Espd 5/5

Rosli Dhobi (Matinya seorang nasionalis Sarawak)

Saturday, September 10, 2011 | 0Comments |
Rosli bin Dhobi, lahir pada 1932 di Kampung Siong,(Kingdom of Sarawak)Sibu Sarawak.
Berbangsa Melanau.


Ini lah perempuan yg berjaya memikat hari Rosli Dhobi, dn sehingga kini,
beliau masih belum berkahwin hanya karna cinta tulusnya
pada....ROSLI DHOBI


Ini lah gambar kubur,nisan Roslin Bin Dhobi....
TERIMA KASIH ROSLI DHOBI,KARNA SANGGUP
BERJUANG DEMI NEGARA TERCINTA SARAWAK. DEMI KEMERDEKAAN
SARAWAK.


Gambar beliau.





USIANYA ketika itu baru 17 tahun dan menjadi pelatih guru. Namun semangat juang bagi menentang British yang ingin kembali menguasai Sarawak selepas Perang Dunia Kedua cukup mengagumkan.
Rosli Dhoby yang berjuang menuntut kemerdekaan Sarawak daripada Inggeris berakhir ke tali gantung pada 2 Februari 1950, selepas menikam Gabenor Duncan Stewart, di Sibu, pada 3 Disember 1949. Semangat kental yang mahu melihat negeri kelahirannya berkerajaan sendiri masih diingati sehingga kini.
Anak muda yang dilahirkan pada 1932 di Sibu menganggotai Gerakan Pemuda Melayu (GPM) yang ditubuhkan bagi menentang keluarga Brooke yang kalah dalam Perang Dunia Kedua tetapi mahu menyerahkan Sarawak kepada pentadbiran British selepas 1945.
Pengkaji Sejarah Sarawak, Dr Chang Pat Foh, berkata tindakan Rosli Dhoby adalah sebahagian sentimen antipenjajah di kalangan penduduk tempatan yang lahir selepas Perang Dunia Kedua.
“Penduduk tempatan mahu keluarga Brooke (yang memerintah Sarawak dari 1839-1942) menyerahkan Sarawak kepada mereka untuk memerintah sendiri dan bukan menjual Sarawak kepada British dengan harga satu juta pound.
Tindakan Sir Charles Vyner Brooke itu mencetuskan kemarahan penduduk Sarawak yang merasakan negeri mereka menjadi barang dagangan yang boleh dijual beli,” katanya pada satu majlis dialog Sejarah Hero Melayu pada Zaman Awal Sarawak, di sini, baru-baru ini.
Tindakan Charles menjual dan menyerahkan Sarawak kepada pentadbiran British pada 1 Julai 1946 mencetus semangat penentangan di kalangan penduduk tempatan terutama golongan cerdik pandai, kakitangan kerajaan dan guru.
Sebelum itu, dua Ahli Parlimen British, D R Rees Williams dan L D Gammans melawat Sarawak pada Mac 1946 untuk mendapatkan pandangan penduduk mengenai isu penyerahan Sarawak sebelum dikemukakan kepada Majlis Negeri untuk kelulusan.
Penduduk tempatan tidak memahami maksud sebenar penyerahan dan isu itu yang kemudian diluluskan selepas berdebat di Majlis Negeri dengan memihak kepada sokongan penyerahan iaitu 19 undi menyokong berbanding 16 undi menentang.
Keputusan itu menyebabkan bermula 1 Julai 1946, British memerintah Sarawak, bagaimanapun, ramai penduduk tempatan tidak berpuas hati dengan keputusan berkenaan.
Guru dan kakitangan kerajaan dari kalangan orang Melayu paling ramai menentang penyerahan termasuk Rosli serta mereka yang menganggap penyerahan itu tidak sah dari segi undang-undang dan sebaliknya menuntut kemerdekaan Sarawak.
Rasa tidak puas hati berterusan terutama di kalangan orang Melayu yang kemudian menubuhkan GPM untuk menentang penjajah.
Atas rasa cintakan tanah air, Rukun 13 yang dianggotai 13 ahli GPM yang turut disertai Rosli mengadakan perjumpaan di Jalan Queensway, Sibu pada 21 Februari 1949 untuk mengusir Gabenor penjajah dan wakil yang lain.
Puncak penentangan GPM tiba selepas Gabenor British kedua, Duncan Stewart yang mentadbir Sarawak membuat lawatan pertama ke Sibu.
Mereka merancang mengambil peluang itu ketika Stewart melawat Sibu pada 3 Disember 1949, tarikh Rosli dipilih untuk menikam Stewart bagi memberikan gambaran kepada Inggeris yang masanya sudah tiba bagi Sarawak untuk merdeka.
Pada jam 9 pagi, ketika penduduk Sibu berkumpul bagi menyambut Stewart dan beberapa pegawai Inggeris yang tiba dalam satu barisan panjang sambil pelajar mengibarkan bendera Inggeris dan Sarawak, Rosli pula bersedia ditengah-tengah orang ramai dengan rakannya Morsidi Sidek yang menyamar sebagai jurugambar.
Kira-kira 9.30 pagi ketika Gabenor bergerak ke arahnya, Rosli terus mengeluarkan badik (senjata tradisi yang disapu racun) dan meluru serta menikam perut, sambil melaungkan perkataan: “keluar dari Sarawak atau kamu mati”, pada masa yang sama Morsidi pula menyerang pegawai Inggeris, yang hanya dikenali sebagai Mr Dilks.
Mereka berdua ditangkap polis di tempat kejadian, manakala Stewart yang dalam keadaan kritikal dihantar ke Hospital Lau King Howe Sibu sebelum diterbangkan ke Singapura pada pagi esoknya dan meninggal dunia tujuh hari selepas kejadian.
Pada 15 Disember 1949, Rosli dan Morsidi Sidek serta dua lagi rakan seperjuangan mereka, Awang Ramli Matsaruddin dan Bujang Suntong dihukum gantung sehingga mati di Penjara Pusat Kuching.
Pada awal pagi, 2 Mac 1950, Rosli dan Morsidi Sidek, digantung di Penjara Pusat Kuching, di Jalan Tabuan, Kuching, namun British tidak membenarkan jenazah mereka dibawa keluar dari kawasan penjara.
Tindakan itu kononnya bagi mengelakkan tunjuk perasaan dan bantahan ahli keluarga serta pihak antipenjajahan terhadap hukuman yang dijatuhkan terhadap mereka berdua, sebaliknya dikebumikan di satu sudut pekarangan Penjara Kuching, tanpa sebarang pengenalan pada kubur.
Nasib sama menimpa Awang Rambi dan Bujang Suntong yang dihukum mati pada 23 Mac tahun yang sama turut dikebumikan tanpa nesan.
Pada 1996, Kerajaan Sarawak merasakan adalah tidak wajar untuk wira dan nasionalis berkenaan kekal terpenjara selepas dihukum gantung 46 tahun dulu.
Dengan persetujuan ahli keluarga, kubur Rosli dan tiga rakannya digali semula dan dikebumikan dengan sempurna di tempat kelahiran asal mereka iaitu di Sibu.
Pada 2 Mac 1996, kubur keempat-empat wira itu digali semula dan tinggalan jasad dikeluarkan dan dibaluti dengan bendera Sarawak dengan penuh penghormatan sebagai pahlawan ke Padang Merdeka dan dibawa dengan dua helikopter Nuri ke Sibu yang disambut lebih 2,000 warga Sibu.
Jasad mereka dikebumikan di perkuburan Masjid An Nur pada 2 Mac 1996 iaitu bersamaan tarikh Rosli dijatuhkan hukuman gantung.
Bagi penjajah British, Rosli adalah penjenayah, namun bagi penduduk Malaysia, beliau adalah wira yang berjuang dan menggadai nyawa untuk memerdekakan negeri ini dari cengkaman penjajahan. – mforum.cari.com.my

3 September 2011

Tutorial : Cara meringankan Blog| Cepatkan loading| Jimat Bandwidth

Saturday, September 03, 2011 | 3Comments |
Hai..selamat malam, mesti korg nak ringankan blog korg, kan?? Mai ikut kaedah di bawh ni, ada tutorial...


Kaedahnya;

1) Buka website CSS Drive-Compressor



2) Log in Blogger - 'Dashboard' - 'Edit HTML'

3) Copy bermula dari

UPDATE TERKINI (12/10/12) : Copy code bermula dari /* Header sampai ]]></b:skin>.

4) Paste aje di ruang  'Insert CSS code:'

5) Di ruangan 'Compression mode:' Pilih Normal.Jika ingin pilih Light pun boleh.

6) Di ruangan 'Comments handling:' Pilih " Don't strip any comments "

7) Klik 'Compress-it!' dan kita akan dapat kod HTML 'body' yang baru.

8) Copy HTML tersebut dan paste semula di dalam HTML blog menggantikan yang lama di tempat yang sama.

9) Dinasihatkan agar download full templete yang lama dulu sebelum melakukan proses 'compress' ni, manalah tahu masih sayang pada gaya yang lama.

10) Save terus perubahan yang telah kita buat tu.- selesai

dan hasilnya banyak benda yang telah diubah dari segi saiz dan keperluan blog itu sendiri. Jadi kita dah menjimatkan Bandwidth serta meringankan blog, makanya lajulah sikit untuk dibuka/dilawati.

Tips: 
1) Mana-mana gambar yang diedit/dibuat sendiri hendaklah kita pastikan saiznya tidak terlalu besar sebelum dimasukkan ke dalam blog.
2) Buang mana-mana widget yang tidak sepatutnya ada dan mengganggu.
3)Kurangkan bilangan Post untuk dipaparkan. Sekurang - kurangnya 1- 3 sahaja.


30 August 2011

Tempat Menarik di Sarawak

Tuesday, August 30, 2011 | 0Comments |
Sarawak
Gua Niah




Gunung Mulu


Gunung Mulu


Kmpg Budaya

Kampung Budaya



Kmpg Budaya

Gua

Kuching




Dalam Gua

Taman negara yg tertua



Luak Esplaned

Miri @ Seahorse

Bumble Bee Tuna

Started since 23/24 Jul 2011