11 December 2012

3 Sebab kenapa ramai blogger KECEWA dan apa patut buat terhadapnya

Tuesday, December 11, 2012 | 4Comments |
Salam Sejahtera dan Salam 1 Malaysia buat para pembaca ,


Salah satu sebab saya buat entri ini ialah ... saya tak suka bila ada blog bagus tapi nak ditarik balik -offline- hanya kerana KECEWA hadir dalam diri . Jadi apakah punca kekecewaan blogger dan apa yang anda boleh lakukan terhadapnya ?



  • Pelawat Terlalu Sedikit 


Saya tahu bagaimana rasanya apabila korang masuk ke Overview selepas korang share entri di mana - mana laman sosial dan ... kiraan pengunjung anda adalah lebih rendah dari yang biasa . Ramai blogger yang hebat meletakkan banyak kerja / entri ke blog mereka dan berasa kecewa bila kerja / entri mereka tidak memuaskan hati diri sendiri bila kurang kunjungan .

My tip : Don't Give Up ! Saya tahu bagaimana rasanya apabila korang buat banyak entri atau kerja tapi mendapat pulangan yang sedikit berbanding kerja kita . Saya telah belajar dan belajar dari semasa ke semasa . Di sini, mungkin ada banyak faktor kenapa kunjungan kita tidak memuaskan . Cuba korang cari rujukan di internet atau terjah ke blog yang otai - otai seperti Ben Ashaari atau Lyssa dan lain - lain . Sila jadikan mereka ini sebagai inspirasi / idola korang untuk berblog . ^_^ . Buatlah tajuk MELETOP , Entri Meletop , Kunjungan pun MELETOPSSS ! Betul tak ?



  • Penggomen terlalu sedikit


Komen adalah sangat penting untuk blogger kerana ' positive comment ' boleh memberi Inspirasi kepada mereka untuk terus berkarya / berblog . Tak kisah kalau sebuah entri ada satu komen , its normal ! Kalau zero komen di salah satu entri , itu bermakna entri korang tak kena pada selera . Maklum balas yang positif dan Negatif mebantu kita untuk memperbaiki dari segi tulisan dan blog kita . Itulah sebabnya ada sesetengah blogger kecewa kerana menerima sedikit sahaja komen di blog . Kesian . Bagaimana nak berurusan dengan hal begini ? Meh baca bawah ni .

My tip : Jangan mengambil komen terlalu penting sebagai langkah kejayaan blog anda . Terutamanya jika anda membuat entri seperti tips , nasihat , pengetahuan atau blog berorientasikan tutorial kerana mereka mungkin sibuk mengikuti langkah - langkah tutorial / tips anda atau melaksanakan pengetahuan anda , bukannya tinggal di blog korang untuk meninggalkan komen ( hal macam ini tak wajib pun sebenarnya ) . Ia adalah lebih baik apabila korang melihat bilangan pengunjung tetiba Meleptoppss ! atau kembali semula sebagai langkah kejayaan blog korang . 



  • Bosan / Penat untuk menaip Entri 


Kadang - kadang ia agak sukar untuk bersaing dengan jadual biasa anda selalu post entri - samaada anda berasa ' overworked ' , anda tidak berasa seperti anda mempunyai apa - apa kepentingan yang ingin dikongsikan bersama pembaca atau anda mempunyai perkara yang lebih penting untuk dilakukan . Jangan risau, anda tidak perlu meninggalkan ' pembaca biasa ' - yang sering berkunjung ke blog korang - keseorangan bila masa ini datang melanda diri korang .

My tip : Apabila anda berasa produktif , tulis lah entri yang berkualiti tinggi sebanyak mana yang anda inginkan tapi jangan publis kan semua nya . Simpan sesetengah entri anda di draft sebagai ' stock ' bila mood korang drop down apabila banyak perkara yang harus diselesaikan . Dengan cara ini , anda masih ada kandungan / entri yang boleh dipubliskan walau buzy tahap tornado sekalipun . Jamin berkesan 100% . haha .

Ermm .. korang ada extra pandangan tak tentang ketiga - tiga alsan di atas ? Jika ada , mari kongsi bersama di bahagian komen :)

29 April 2012

Gaya Tidur...ada rupa & ada makna..

Sunday, April 29, 2012 | |
ZZZZZZ...Pasti ini aktiviti yang paling kamu suka ! Tahukah kamu , karakter diri seseorang itu boleh dibongkar menerusi gaya tidur,Hah, tak pernah ambil kisah gaya kamu tidur ? Malam ni, cuba rasa sendiri bagaimana cara kamu tidur dan ayuh periksa maknanya. ^_^


Jangan pulak tidur macam tu yer . hehehe .

1. Tidur dengan kedua-dua tangan di belakang kepala
Kamu adalah indidividu yang sangat pintar dan sentiasa bersemangat untuk belajar . Kadangkala kamu sering memberikan idea yang bernas dan unik yang mungkin tidak pernah difikirkan oleh individu lain. Keluarga adalah agenda utama dalam hidup mu dan kamu menjaga keluarga mu sebaik mungkin ! Tetapi kamu sukar untuk bercinta mungkin disebabkan diri mu yg agak pemilih. Dari segi percintaan,kamu cukup berterus-terang . Apa sahaja yang tak puas hati,kamu akan luahkan dan tidak simpan dalam hati.Kamu sedikit cemburu dan lekas berprasangka dalam perhubungan . Cepat ubah sikap ya..

2. Selubung seluruh badan dengan selimut
Kamu sering berpenampilan macho di hadapan orang ramai namun hakikatnya jauh di dalam diri kamu iru,kamu adalah individu yang pemalu dan lemah. Kamu terlalu menyimpan rasa dan sekiranya kamu berhadapan dengan sesuatu masalah,kamu lebih gemar memendamnya dan menghadapinya secara bersendirian tanpa meminta bantuan orng lain. Tidak hairanlah mengapa kamu sering meracau sewaktu dalam tidurmu. Kamu juga seorang yang perahsia dan tidak suka berbicara.Kamu seolah-olah berada di dalam dunia kamu sahaja. Dari segi percintaan,walaupun kamu seolah-olah tidak tahu apa,kamu sebenarnya seorang yang berjiwa lembut dan romantik. Memang silap la siapa yang tuduh kamu kamu tak pandai bercinta kerana kamu seorang pencinta yang setia.

3. Tidur dengan kedua - dua tangan diletakkan di belakang kepada dan kaki bersilang.
Sesiapa yang tidur begini dianggap terlalu mementingkan perasaannya sendiri dan sukar menerima perbahan dalam diri.Kamu lebih gemar bersendiri,walau bagaimanapun sikap toleransi yang ada dalam diri kamu memang dipuji.Jangan terlalu mengikut kata hati dan ambil nasihat orang lain.Kamu seorang yg tegas dalam semua perkara.Kamu tidak takut untuk berhadapan dengan cabaran kerana matlamat hidup kamu jelas. Dalam percintaan,kamu seorang yang pendendam. Jika seorang itu membuatkan kamu terluka,kamu tidak akan duduk diam dan pastikan si dia mendapat balasan.

4. Tidur membongkok
Kamu berasa keseorangan dan kecewa kerana masa silam sering memghantui diri kamu.Kamu terlalu  merendah diri dan sering kurang keyakinan.Cuba yakinkan diri bahawa sebenarnya kamu mampu untuk melakukan perubahan . Sentiasalah ringankan mulut untuk bertanya jika ada perkara yang kamu tidak tahu. Sifat permalu itu juga perlu dikurangkan. Sifat sense of humor kamu boleh dipuji cuma kurang berkomunikasi dengan orang,membuatkan kamu dicop sebagai sombong.Sikap sabar yang ada dalam diri kamu perlu dikekalkan. Dari segi percintaan,kamu sering teragak-agak dan berbelah bagi untuk memberi cinta kepada pasangan. Kamu beranggapan cinta telah lama hilang dalam hidupmu. Terima cinta pasangan kamu dan balaslah.

5.Tidur membongkok dan mengiring
Kamu seorang yang pentingkan diri sendiri dan cemburu. Pendendam adalah antara perkataan yang mampu menjelaskan personaliti kamu. Individu yang berada di sekeliling kamu harus sentiasa berhati-hati supaya tidak menyakiti diri kamu kerana kamu dengan mudah akan meradang terhadap individu berkenaan. Kamu adalah individu yang yakin pada diri sendiri.Kamu akan melihat kejayaan dalam setiap perkara yang kamu lakukan.Kamu akan berusaha untuk merealisasikannya sebaik mungkin. Individu yang tidur mengiring pada arah kanannya dengan meletakkan tangan kanannya di kepala,dikatakan memiliki masa depan yg cerah. Dari segi percintaan,kamu seorang manis dibibirnya.Kamu pandai berkata-kata dan suka meluahkan perasaan cinta pada pasangan.

6. Tidur mengiring dengan beralaskan lengan di kepala 
Berbeza dari orang yang tidur dengan cara tidur mengiring dan meringkuk tdi. Kamu adalah individu yang berani,bersopan santun,lebih jujur dan penyayang. Walau bagaimanapun,tiada manusia yang sempurna 100% di dunia ini. Justeru,kamu perlu membina keyakinan diri yang lebih utuh di dalam diri dan sentiasa berlajar menerima kesilapan dan kekurangan yang ada dalam diri kamu itu. Sekiranya kamu mempraktikan semua ini,kegembiraan akan menjadi milik kamu yang abadi. Jangan bersikap terlalu boros dalam berbelanja dan berlajarlah untuk mengawal nafsu. Dalam diam-diam,kamu juga seorang yang mencari perhatian. Dari sudut percintaan,kamu kurang sabar. Kamu tidak boleh berhadapan dengan situasi genting kerana kamu cepat naik darah. Namun,kamu tidak lokek untuk memberikan hadiah kepada orang yang tersayang. Sesuailah dengan sikap boros kamu itu.

7. Tidur terlentang dengan tangan dan kaki sedikit mendepa
Cara tidur sebegini memperlihatkan identiti diri kamu yang sebenar.Kamu cintakan kebebasan,keselesaan dan kecantikan.Selain daripada mempunyai cita rasa yang tinggimkamu tidak gemar untuk mengikut arahan orang. Kamu boleh berdikari sendiri dan paling pantang untuk bergantung pada orang lain.Selain itu kamu juga adalah tergolong dalam kategori pemboros namun kamu beruntung kerana pendapatan yang kamu miliki tidak kurang hebatnya, Sikap penyibuk dan gemar bergosip juga ada dalam diri kamu. Kamu seorang yang bekerja keras dan akan memberi komitmen yang sepenuhnya terhadap kerja. Padanlah dalam hal percintaan,si dia banyak makan hati dengan kamu. Jangan pentingkan diri sendiri ya. Luangkan lah sedikit masa untuk yang tersayang.Kamu juga perlulah lebih menghargai dan bersikap romantik dengan pasangan.

8. Tidur meniarap
Sekiranya kamu tidur dengan cara meniarap sepanjang malam,kamu adalah individu yang berfikiran agak sempit. Fikiran kamu terlalu tertumpu dan sering memaksa orang lain untuk memenuhi impian diri kamu sendiri. Kamu juga adalah individu yang lalai dan tidak teratur ! Pandai-pandailah uruskanmasa dan hidup kamu dengan baik supaya tidak menyusahkan banyak pihak.Namun,kamu manja dan sangat murah hati.Kamu terkenal di dalam kalangan kawan-kawan kerana kamu tidak lokek untuk memberikan pertolongan.Kawan adalah sangat penting bagi kamu. Jangan sesekali menipu kerana kamu pantang dengan manusia penipu. Bagi perihal percintaan,kamu sering pelupa dalam segala hal. Kamu juga kadang kala bersikap pasif dalam hubungan. Hubungan yg hampir boleh menyebabkan kebosanan melanda dan akhirnya? Haa.. jagalah hubungan kamu dengan baik ya !

sumber dari majalah remaja bulan Dis 2011. 

26 April 2012

Terbaru Multi Tab Widget untuk Blogger - Tabs dapat diedit !

Thursday, April 26, 2012 | 0Comments |
Selamat pagi ! Selamat gi sekolah yer :)

Hari ni masih ada masa , saya nak buat tutorial .

Terbaru Multi Tab Widget untuk Blogger - Tabs dapat diedit !


Haa.. nampak tak yang ' About - Label - Archives ' ? Nampakan ? Itulah yang dimaksudkan Multi Tab Widget .
Kalau nak , ikut jer tutorial kat bawah ni .

1. Pergi ke Blogger - Tamplate - Edit HTML.

2. BACKUP TEMPLATE DULU ! - Sebagai langkah berjaga - jaga .

3. Cari ]]></b:skin> , guna CTRL+F untuk memudahkan pencarian.


/*----- MBT Multi Tabbed Widget ----*/
.tabs-widget{list-style:none;list-style-type:none;margin:0 0 10px 0;padding:0;height:40px}
.tabs-widget li{list-style:none;list-style-type:none;margin:0 0 0 4px;padding:0;float:left}
.tabs-widget li:first-child{margin:0}
.tabs-widget li a{color:#8F8C7C;background:url(http://2.bp.blogspot.com/-W_XatGRw65k/TeDn-AbzkMI/AAAAAAAAHLo/TijlQkRUbas/s1600/tabs-widget-bg.png) left top repeat-x;padding:12px 14px;display:block;text-decoration:none;font:bold 11px Arial,Helvetica,Sans-serif;text-transform:uppercase}
.tabs-widget li a:hover,.tabs-widget li a.tabs-widget-current{background:url(http://2.bp.blogspot.com/-W_XatGRw65k/TeDn-AbzkMI/AAAAAAAAHLo/TijlQkRUbas/s1600/tabs-widget-bg.png) left -140px repeat-x;color:#EE5D06;text-decoration:none}
.tabs-widget-content{}
.tabviewsection{margin-top:10px;margin-bottom:10px;}

4. Copy kod tersebut dan paste sebelum (di atas ) ]]></b:skin>

5.  Tunggu , tutorial kita belum habis lagi . Ikut lagi arahan di bawah ni .

6. Cari kod ini :

Bagi pengguna blogger template design . Gunakan kod ni :

 <div class='column-right-inner'>

Bagi pengguna template lain , sila guna kod ni :

<div id='sidebar-wrapper'>

7. Dapat cari tak kod di atas tu ? Kalau sudah dapat , copy kod di bawah ni .


<div class='tabviewsection'>
<script type='text/javascript'>
            jQuery(document).ready(function($){
                $(&quot;.tabs-widget-content-widget-themater_tabs-1432447472-id&quot;).hide();
                $(&quot;ul.tabs-widget-widget-themater_tabs-1432447472-id li:first a&quot;).addClass(&quot;tabs-widget-current&quot;).show();
                $(&quot;.tabs-widget-content-widget-themater_tabs-1432447472-id:first&quot;).show();
     
                $(&quot;ul.tabs-widget-widget-themater_tabs-1432447472-id li a&quot;).click(function() {
                    $(&quot;ul.tabs-widget-widget-themater_tabs-1432447472-id li a&quot;).removeClass(&quot;tabs-widget-current a&quot;);
                    $(this).addClass(&quot;tabs-widget-current&quot;);
                    $(&quot;.tabs-widget-content-widget-themater_tabs-1432447472-id&quot;).hide();
                    var activeTab = $(this).attr(&quot;href&quot;);
                    $(activeTab).fadeIn();
                    return false;
                });
            });
        </script>
<ul class='tabs-widget tabs-widget-widget-themater_tabs-1432447472-id'>
<li><a href='#widget-themater_tabs-1432447472-id1'>About</a></li>
<li><a href='#widget-themater_tabs-1432447472-id2'>Tags</a></li>
<li><a href='#widget-themater_tabs-1432447472-id3'>Archives</a></li>
</ul>
<div class='tabs-widget-content tabs-widget-content-widget-themater_tabs-1432447472-id' id='widget-themater_tabs-1432447472-id1'>
<b:section class='sidebar' id='sidebartab1' preferred='yes'>
</b:section>                                    
</div>                          
                             
<div class='tabs-widget-content tabs-widget-content-widget-themater_tabs-1432447472-id' id='widget-themater_tabs-1432447472-id2'>
<b:section class='sidebar' id='sidebartab2' preferred='yes'>
</b:section>                                      
</div>                          
                             
<div class='tabs-widget-content tabs-widget-content-widget-themater_tabs-1432447472-id' id='widget-themater_tabs-1432447472-id3'>
<b:section class='sidebar' id='sidebartab3' preferred='yes'>
</b:section>                                      
</div>
</div>
<div style='height:5px;clear:both;'/>

8. Pastekan kod tersebut di bawah  <div class='column-right-inner'> atau <div id='sidebar-wrapper'> .


9. Tukar kan About , Tags dan Archives kepada ayat korang sendiri .


JANGAN INGAT SUDAH HABIS . BELUM LAGI . Hehehe . Sabar yer .


10. Pergi ke Layout pula .

Akan nampak macam gambar kat bawah ni .


Ada tab 1 , tab 2 dan tab 3. Korang boleh letak apa - apa gadget jer.

p/s : panjangkan ? Hahaha.. selamat mencuba :)

Kalau jadi bagitahu yer, kalau tak menjadi pun bagitahu .

14 April 2012

Tutorial : Cara mengetahui ID facebook melalui gambar

Saturday, April 14, 2012 | 0Comments |
Selamat petang.

Hari saya nak tunjukkan cara mengetahui ID Fb. Ada yang sudah menukarkan id kepada username. So,susah untuk mencari no. ID korang untuk mengikuti tutorial ini .

Nak tahu tak ? Jom ikut step-step kat bawah ni. (Sorry kalau ada serabut sikit.)

1. Login ke Facebook korang.

2. Pergi ke photo album.

3. Pilih salah SATU gambar, tak kisah gambar apa. Klik right then klik ' Open link in new tab'.  Dah ???

4. Cuba tengok gambar kat bawah ni. Ini adalah link gambar kita. ID kita juga ada kat situ. Yang saya kotakan dengan warna biru itulah no.ID kita.


5. Sekian sahaja. Harap tutor ni membantu :)

p/s : pilih jer suka hati gambar sebab ID tu tetap sama. :)

6 April 2012

Belajar Rajin - Rajin !

Friday, April 06, 2012 | 0Comments |

" Tiada kejayaan semanis madu tanpa usaha sepahit hempedu "




Kejayaan akan datang jika kita berusaha lebih ! Biar sampai larut malam kita belajar asal diri penuh dengan ilmu pengetahuan (jangan sampai abaikan sembahyang pulak!). Seseorang yang sentiasa lulus tak semestinya kekal tanpa 'USAHA SEPAHIT HEMPEDU'.

Ujian semester 1 haritu, saya gagal dan tak layak dalam kelas sebab kurang belajar. Cikgu pun ada umumkan yang ujian Bahasa Malaysia semester 1 semua menurun. Wuuhuu !

Punca-puncanya ialah tidak memberi perhatian ketika cikgu belajar,bercakap ketika cikgu menerangkan sesuatu, and morelah benda yang negatif -.

Saya lebih lemah dalam subjek BI. Menulis esei pun saya tak reti nak buat. English saya lintang-pukang sikit.
Apatah lagi ber-speaking dalam English. Susah ! Cikgu pun paksa anak-anak muridnya baca lebih buku English. Perkataan ini yang saya sering dengar dari sekolah rendah lagi "Bawa kamus English jika tidak faham."

Bawa kamus setebal manapun, cikgu tak kisah, walau bag berat dengan buku form 1 yg tebal-tebal, cikgu tetap tak kisah. Yerlah kan, biar diri kita penuh dengan ilmu. Bawa kamus pergi sekolah sering saya lakukan ketika tahun 6. Bawa kamus English dan kamus Malay. Bawa lagi buku rujukan. Buku teks pulak tinggal kat rumah. Itu ialah 'study group' dalam kelas.

Study group ni banyak juga hasilnya, kita mendapat ilmu yang lebih, kita juga boleh berkongsi pandangan. Study group kat luar kawasan sekolah pun okay juga,kan ? Dapatlah ilmu free tanpa sesen pun !. Cikgu yang mengajar kita sanggup hadir ke kelas tambahan tanpa minta bayaran. Besar pergorbanan seorang guru. Tapi lebih besar pengorbanan seorang ibu yang melahirkan kita.

Kata seorang cikgu waktu saya tahun 6 dulu :

Study smart & hard
Nothing imposibble in this world
I believe that you can'do it sucessfully
in your life.

Kata-kata itu yang ditujukan oleh cikgu kepada saya sebelum keputusan UPSR keluar.

Kunci untuk kejayaan adalah BELAJAR RAJIN-RAJIN!

p/s : Belajarlah rajin-rajin supaya menjadi orang yang berjaya kelak. Cikgu anda pasti gembira melihat anda telah berjaya. Begitu juga dengan ibubapa anda. Jangan hampakan mereka. Beri mereka sebuah kejayaan yang anda perolehi ! Ingat , masa depan terletak ditangan anda !

23 March 2012

Adobe Photoshop CS6 Beta

Friday, March 23, 2012 | 0Comments |
Selamat malam semua :)

Tentang Adobe Photoshop CS6 Beta ni masih baru lagi.
Orang kata CS6 Beta ni lebih laju dan bagus berbanding yang lain.

Klik image untuk lebih jelas

Inilah rupa bentuk CS6 Beta yang baru. Kacak nak ? erk ~
Dalam CS6 Beta ni, dia ada " a new content-aware patch, blur gallery, type styles, custom strokes to shapes, layer searching, video editing tools, a new crop tool, auto-select interpolation, and improved camera RAW support."

Sebelum itu, cuba tengok video kat bawah ni.
Konfirm korang suka dengan benda yang best dlm CS6 Beta ni.



Banyak jer benda baru dalam tu. Rasa nak download, tapi internet 
cam siput jer..
Kalau nak download.. ------>>>>> KLIK SINI <<<<<-------

15 March 2012

Puisi Haiku bukan Hatiku

Thursday, March 15, 2012 | 0Comments |
Hello Readers ! Huh! Baru selesai lukis doodle tu jer... badan takda :) (taktau nak lukis badan)

Sekarang ni masih petang ... petang malam sama jer,kan-3? hehe..
Saya nak buat Puisi Haiku ... Bukan Puisi Hatiku.. okay ! Puisi Haiku ni dibuat oleh Umino Haiko yang telah ditranslate ke Bahasa Malaysia :) - dipetik dari buku komik Caramel Theater.




Siulan angin pada bandul perak,
Berkias-kias rentak gemeresik;
Dia bersahaja tersengih pada si gadis,
Tak endah cuma,
Cuma disiul berkias-kias.

Bandul Perak...

Siulan angin pada bandul perak,
Siap lirikan hijau rumput di bendang sawah;
Si gadis terdetik rohani seketika,
Oleh si dia bersahaja mengetuk rentak kasih;
Tanpa menghirau picisan angin berselingan
Dengan bendang terlirik...

Siulan angin pada bandul perak;
Kerana naif tersilap rentak,
Hampir dihiris bilah angin
rohani si gadis,
Liar berlari tanpa kasih,
Tidak boleh lagi si dia bersahaja
berkias-kias dengan bandul perak;
Dikerah paksa sedar hati,
mengejar siulan angin...

Siulan angin pada bandul perak,
Gunung yang dipandang ditoleh tak endah;
Kerana dia pasti rentaknya jujur pada hati si gadis;
Tapi kala bandul perak berdetik semula,
Kiasan si dia terhenti begitu sahaja;
Meninggalkan rentak si gadis,
Sumbang ditiup siulan angin...

Itu jer :) Bye-2 .. tatatatitititutututu.. ~

10 March 2012

Tutorial Cara Hanya Memaparkan Tajuk Posting Sahaja Pada Halaman Depan Blog

Saturday, March 10, 2012 | 0Comments |
Selamat petang !


Petang ni saya ingat nak buat satu tutorial khas untuk semua :) Almaklumlah cuti panjang... :P
Ikut tutorial kat bawah ni.


Kat bawah ni hanya contoh :)


4 March 2012

Jangan bersedih hanya kerana seorang insan....

Sunday, March 04, 2012 | 0Comments |


Anda mengetahui yang anda merindui seseorang apabila jantung anda
berdegup pantas ketika teringatkan dia. Dan walaupun sekadar “Hai”
daripada dia mencukupi sebagai penenang.

27 January 2012

Tutorial Facebook Pop Up Like Box Untuk Blogger | New

Friday, January 27, 2012 | 0Comments |
Selamat petang !

Kali ni saya nak buat tutorial . Seperti yang korg tengok, Tutorial Facebook Pop Up Like Box yang terbaru .


Nak ke ? Dah2 , meh ikut step by step kat bawah nih

1. Pergi Dashbord > Layout > Add A Gadget > html/javascript


2. Copy kod dibawah ni dan Paste dalam gadget Html/javascript (Kod di bawah ni panjang. Pastikan semua kod betul2 di copypaste )



<style>
/*
ColorBox Core Style:
The following CSS is consistent between example themes and should not be altered.
*/
#colorbox, #cboxOverlay, #cboxWrapper{position:absolute; top:0; left:0; z-index:9999; overflow:hidden;}
#cboxOverlay{position:fixed; width:100%; height:100%;}
#cboxMiddleLeft, #cboxBottomLeft{clear:left;}
#cboxContent{position:relative;}
#cboxLoadedContent{overflow:auto;}
#cboxTitle{margin:0;}
#cboxLoadingOverlay, #cboxLoadingGraphic{position:absolute; top:0; left:0; width:100%;}
#cboxPrevious, #cboxNext, #cboxClose, #cboxSlideshow{cursor:pointer;}
.cboxPhoto{float:left; margin:auto; border:0; display:block;}
.cboxIframe{width:100%; height:100%; display:block; border:0;}
/*

User Style:
Change the following styles to modify the appearance of ColorBox. They are
ordered & tabbed in a way that represents the nesting of the generated HTML.
*/
#cboxOverlay{background:#000;opacity:0.5 !important;}
#colorbox{
box-shadow:0 0 15px rgba(0,0,0,0.4);
-moz-box-shadow:0 0 15px rgba(0,0,0,0.4);
-webkit-box-shadow:0 0 15px rgba(0,0,0,0.4);
}
#cboxTopLeft{width:14px; height:14px; background:url(http://1.bp.blogspot.com/-FiJ_Xz7txEg/Txrt0sy1TiI/AAAAAAAAFWk/Llzvkeyy_J8/s1600/controls.png) no-repeat 0 0;}
#cboxTopCenter{height:14px; background:url(http://1.bp.blogspot.com/-TcJGMnSfOCY/TxrtzzHDLVI/AAAAAAAAFWc/mdndgrisRuA/s1600/border.png) repeat-x top left;}
#cboxTopRight{width:14px; height:14px; background:url(http://1.bp.blogspot.com/-FiJ_Xz7txEg/Txrt0sy1TiI/AAAAAAAAFWk/Llzvkeyy_J8/s1600/controls.png) no-repeat -36px 0;}
#cboxBottomLeft{width:14px; height:43px; background:url(http://1.bp.blogspot.com/-FiJ_Xz7txEg/Txrt0sy1TiI/AAAAAAAAFWk/Llzvkeyy_J8/s1600/controls.png) no-repeat 0 -32px;}
#cboxBottomCenter{height:43px; background:url(http://1.bp.blogspot.com/-TcJGMnSfOCY/TxrtzzHDLVI/AAAAAAAAFWc/mdndgrisRuA/s1600/border.png) repeat-x bottom left;}
#cboxBottomRight{width:14px; height:43px; background:url(http://1.bp.blogspot.com/-FiJ_Xz7txEg/Txrt0sy1TiI/AAAAAAAAFWk/Llzvkeyy_J8/s1600/controls.png) no-repeat -36px -32px;}
#cboxMiddleLeft{width:14px; background:url(http://1.bp.blogspot.com/-FiJ_Xz7txEg/Txrt0sy1TiI/AAAAAAAAFWk/Llzvkeyy_J8/s1600/controls.png) repeat-y -175px 0;}
#cboxMiddleRight{width:14px; background:url(http://1.bp.blogspot.com/-FiJ_Xz7txEg/Txrt0sy1TiI/AAAAAAAAFWk/Llzvkeyy_J8/s1600/controls.png) repeat-y -211px 0;}
#cboxContent{background:#fff; overflow:visible;}
#cboxLoadedContent{margin-bottom:5px;}
#cboxLoadingOverlay{background:url(http://1.bp.blogspot.com/-PPvu-446sn4/Txrt1QsGH1I/AAAAAAAAFWw/_jWYVoR1HX8/s1600/loading-background.png) no-repeat center center;}
#cboxLoadingGraphic{background:url(http://1.bp.blogspot.com/-31strss_1-E/Txrt1J6NThI/AAAAAAAAFWo/4P12CJPj924/s1600/loading.gif) no-repeat center center;}
#cboxTitle{position:absolute; bottom:-25px; left:0; text-align:center; width:100%; font-weight:bold; color:#7C7C7C;}
#cboxCurrent{position:absolute; bottom:-25px; left:58px; font-weight:bold; color:#7C7C7C;}
#cboxPrevious, #cboxNext, #cboxClose, #cboxSlideshow{position:absolute; bottom:-29px; background:url(http://1.bp.blogspot.com/-FiJ_Xz7txEg/Txrt0sy1TiI/AAAAAAAAFWk/Llzvkeyy_J8/s1600/controls.png) no-repeat 0px 0px; width:23px; height:23px; text-indent:-9999px;}
#cboxPrevious{left:0px; background-position: -51px -25px;}
#cboxPrevious.hover{background-position:-51px 0px;}
#cboxNext{left:27px; background-position:-75px -25px;}
#cboxNext.hover{background-position:-75px 0px;}
#cboxClose{right:0; background-position:-100px -25px;}
#cboxClose.hover{background-position:-100px 0px;}
.cboxSlideshow_on #cboxSlideshow{background-position:-125px 0px; right:27px;}
.cboxSlideshow_on #cboxSlideshow.hover{background-position:-150px 0px;}
.cboxSlideshow_off #cboxSlideshow{background-position:-150px -25px; right:27px;}
.cboxSlideshow_off #cboxSlideshow.hover{background-position:-125px 0px;}
/*-----------------------------------------------------------------------------------*/
/* Facebook Likebox popup For Blogger
/*-----------------------------------------------------------------------------------*/
#subscribe {
font: 12px/1.2 Arial,Helvetica,san-serif; color:#666;
}
#subscribe a,
#subscribe a:hover,
#subscribe a:visited {
text-decoration:none;
}
.box-title {
color: #3B5998;
font-size: 20px !important;
font-weight: bold;
margin: 10px 0;
border:1px solid #ddd;
-moz-border-radius:6px;
-webkit-border-radius:6px;
border-radius:6px;
box-shadow: 5px 5px 5px #CCCCCC;
padding:10px;
line-height:25px; font-family:arial !important;
}
.box-tagline {
color: #999;
margin: 0;
text-align: center;
}
#subs-container {
padding: 35px 0 30px 0;
position: relative;
}
a:link, a:visited {
border:none;
}
.demo {
display:none;
}
</style>
<script src='http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.5/jquery.min.js'></script>
<script src="http://yourjavascript.com/11215013191/jquery.colorbox-min.js"></script>
<script type="text/javascript">
jQuery(document).ready(function(){
if (document.cookie.indexOf('visited=true') == -1) {
var fifteenDays = 1000*60*60*24*30;
var expires = new Date((new Date()).valueOf() + fifteenDays);
document.cookie = "visited=true;expires=" + expires.toUTCString();
$.colorbox({width:"400px", inline:true, href:"#subscribe"});
}
});
</script>
<!-- This contains the hidden content for inline calls -->
<div style='display:none'>
<div id='subscribe' style='padding:10px; background:#fff;'>
<h3 class="box-title">Receive all updates via Facebook. Just Click the Like Button Below<center><p style="line-height:3px;" >▼</p></center></h3>
<center>
<iframe src="//www.facebook.com/plugins/likebox.php?href=http%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fjgnjelez&amp;width=300&amp;colorscheme=light&amp;show_faces=true&amp;border_color=%23ffffff&amp;stream=false&amp;header=false&amp;height=258" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:258px;" allowtransparency="true"></iframe>
</center>
<p style=" float:right; margin-right:35px; font-size:9px;" >Powered By | <a style=" font-size:9px; color:#3B78CD; text-decoration:none;" href="http://www.spiceupyourblog.com">Blog Gadgets</a> Via <a style=" font-size:9px; color:#3B78CD; text-decoration:none;" href="http://www.mybloggertricks.com">Blogger Widgets</a></p>
</div>
</div>




NOTA - Tukarkan jgnjelez yg dihighlightkan dengan warna merah tersebut kepada facebook fanpage username korg .

2 January 2012

Tak lama lagi...

Monday, January 02, 2012 | 0Comments |




Slm malam korg semua !
Sebelum tu,memandangkan besok dh last cuti sekolah..
 sy nk BW ke blog korg !!!

So,mmg dh takder peluang arr nak jelajah blog korg..
Maybe cuma sempat hari Sabtu ngan Ahad...

Haih~~#malasnakbangunpagi2-
Sy ada penyakit 'M' nak pergi sekolah..makin banyaklah kerja yg
harus dibuat,cabaran pun...makin banyak...pelbagai benda
yang harus kita tempuhi...

Takper-takper..kita pergi sekolah untuk menimba ilmu..
Bersiap sedia untuk berjumpa dengan guru-guru yg garang~~
Ekspresi muka yg takda mood gembira..
Pengetua sekolah yang lagi 'chumel' dri sy....~~

Tunggu jelah hari lusa...confirm masuk sekolah ngan ekspresi wajah 
tak gembira~~

Kalau dulu-dulu tahun 2011,sy suka lakukan hal seperti ni,saya suka kacau org,usik mengusik,bergurau ngan kawan dn guru,bercakap ngan kawan,lepak waktu pagi ngan kengkawan,
berborak sana-sini,bergosip tak abis-abis,main badminton waktu pagi,waktu rehat dan waktu petang kt sekolah,suka cari masalah,salam ngan cikgu,bila dh sampai dipenghujung tahun..,sy peluk ngan cecikgu #cikgu perempuan jer~!... ,ucap "Selamat pagi MakCik !"kt makcik kantin.
Kini semua tu hanya tinggal kenangan...kalau sy dh melakukan hal2 mcm tu,
sy nak ulanginya lagi pada tahun ni ! 

Walaupun sy tahu ianya takkan sama dengan yang lepas...
Tidur malam pun tak nyenyak..asyik terbayang lepak ngan kengkawan,
bermain,bercakap,jalan keliling sekolah,tengok budak lelaki berlawan bola
sepak antara kelas.....

Biarlah kita mula dengan yang baru,yang lepas biarkan berlepas..
Karna ianya takkan kembali...tapi boleh kembali dalam tidur anda .. hik3 .

bila dh masuk sekolah menengah,jaga tingkah laku demi mendapatkan lencana bintang#bukan lencana masterchef,dn nak jadi ahli PRS. huhu. Ala-ala yg macam ni :




WInk3*... 

Bumble Bee Tuna

Started since 23/24 Jul 2011